Public Residential Space in La Cruz Santa

  • ClientLos Realejos Town Council
  • PlaceLa Cruz Santa, Los Realejos, Santa Cruz de Tenerife
The proposal arises from the idea to create an open public space concept; a park provided with commercial and recreational activities, which connects both streets and reactivates the Open Commercial Area. This space is configured through a series of ground plans, which stratify and fold, establishing a new topography, where public uses and a great park connecting both streets will take place. Over this new ground, the volumes holding the flats are set. These pieces are located close to the divisions, without contact, leaving some air where the vertical communications and the private grounds of the apartments will be located. This way, the built volumes set the façade of the new park and their disposition (east-west) allows an optimal orientation, as well as for the apartments as for the park itself. The idea to create this new topography arises from the level differences between the two streets alongside the terrain and throughout the terrain itself and from the need of connecting both streets by a public continuous space, which becomes a park, equipped with commercial activities, bars, cafes, etc. This new ground unfolds by means of ramps and slopes establishing a “continuous carpet” loaded with program.
Working model

Working model

Floor plants: Level 0 _ Level 1

Floor plants: Level 0 _ Level 1

Floor plants: Level 2 _ Level 3

Floor plants: Level 2 _ Level 3

Sections

Sections

Housing type

Housing type

Carving of soil

Carving of soil

xxxx

xxxx