Art Centre La Regenta

  • ClientThe Government of the Canary Islands
  • PlaceLas Palmas de Grancanaria
The proposed proposal for the renovation of the Centre of Artistic Production La Regenta, intends to deal with two fundamental aspects: promoting the "emptiness arcaded space" characteristic of the industrial buildings of the time and organizing an "architecturale promenade" through the enclosure, finished at the top with a piece of cafeteria_restaurant_terrace which complements the leisure and cultural use of the building and establishes relationships between the proposal and its nearest urban environment. The intervention itself is reduced to a minimum: a system of ramps that climb the rear dividing and organize the "architecturale promenade" ending in a piece of cafeteria_restaurant_terrace, which simultaneously solves the covering of the void. The projection of the yard in the ground floor is dug creating terraces which constitute a polyvalent space in which screenings can be organized and at a particular time be independent from the rest of the floor and become a conference room. The proposal is materialized by a wooden skin that folds and shapes the different areas of travel that empty into the void. The new is understood as a unitary way through the continuity of the used material, compared with pure white of the existing.
Working model

Working model

Floor plans

Floor plans

Longitudinal section

Longitudinal section

Proyect scheme

Proyect scheme

Working model

Working model